5 tips om een sollicitatieheld te worden

Je bent klaar met de studie en hebt genoten van je welverdiende vakantie. Sta je te popelen om carrière te gaan maken? Maar.. geen idee waar je moet beginnen?

Over de auteur Sophie: Bij Esteon ben ik werkzaam als HR manager en voer ik o.a. sollicitatiegesprekken met potentiële nieuwe collega’s. Elk gesprek is anders maar er zijn een aantal elementen die altijd terug komen. Deze deel ik graag met je zodat jij met een goed gevoel het gesprek in gaat. Én binnen no time een nieuwe baan hebt gevonden!

De banen liggen inmiddels voor het oprapen. Maar hoe zorg je er voor dat je CV bovenop de stapel komt te liggen bij recruiters of je toekomstige werkgever? Sollicitatietips kunnen erg waardevol zijn. Ondanks dat Google je beste vriend is, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nu echt belangrijk tijdens een gesprek en hoe val jij op?

Tip 1: Non verbale communicatie en intonatie

Het klinkt vanzelfsprekend maar de eerste indruk is een belangrijk moment en kan een ‘make it’ of ‘break it’ zijn. Op tijd komen, een handdruk, een blikwisseling of zelfs een simpele ‘hallo’ kan al bepalend zijn of je opvalt. Laat zien dat je zelfverzekerd bent en maak oogcontact. Een glimlach is ook een belangrijk onderdeel van de eerste indruk!

Intonatie? Ja! Door verschillende toonhoogtes te gebruiken weet je ook de aandacht van je gesprekspartner erbij te houden. Daarmee laat je ook je enthousiasme zien :).

Tip 2: Lees je in over het bedrijf 

De grootste fout die door sollicitanten wordt gemaakt is het niet goed inlezen in het bedrijf. Word je niet wijzer van de website? Geef de HR afdeling een belletje en vraag om verheldering. Ga je op gesprek bij een winkel? Ga eerst even langs en maak een praatje met het huidige personeel. Wil je dolgraag bij Esteon werken? Maak een (gratis) member account aan en krijg een feeling bij ons product!

Tip 3: Houding en presentatie

Tijdens het gesprek is het verstandig om op je eigen houding en presentatie te letten. Neem een actieve, maar ontspannen houding aan en leg je armen open op tafel. Let er op dat je na een tijdje niet onderuit gezakt zit. Weet je niet meer hoe je moet zitten door de spanningen? Spiegel dan de houding van je gesprekspartner. En belangrijk! Blijf diegene aankijken tijdens het gesprek.

Tip 4: Ambities

Ha! daar komen de leukste vragen van het gesprek: “Waarom heb je die keuze gemaakt? Noem eens drie zwaktepunten? Waar wil je over 5 jaar staan en hoe ga je dat bereiken?”. Interviewers willen weten waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, dit zegt namelijk heel veel over jou als persoon. Zorg dat je voorbereid bent op dit soort vragen door een goeie onderbouwing. De bovenstaande vragen komen gegarandeerd voorbij! 

Tip 5: Durf leiding in het gesprek te nemen

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je gesprekspartner alles over jou weten. Maar jij zit natuurlijk ook bomvol vragen. Stel ze! Hiermee vermijd je dat het een vraag-en-antwoord gesprek wordt en laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Andere super tips!

  • Google jezelf en check je social media op o.a. gênante foto’s, deze wil je liever niet met je nieuwe werkgever delen 😉
  • Professionaliseer je CV en LinkedIn profiel en vraag feedback van vrienden en familie
  • Bereid je goed voor op het gesprek en zorg dat je er representatief uit ziet
  • Allerbelangrijkst: Wees jezelf, dit wordt zeker gewaardeerd

Tips